Háromízű palacsinta aszpikban (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegkonyhai készítmények Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Főétel előtt, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gombafélék Hozzávalók 4 személyre: Háromízű palacsinta aszpikban
A paradicsomos töltelékhez
A gombás töltelékhez
A spenótos töltelékhez
Az aszpikhoz
Palacsinta alaptészta
Háromízű palacsinta aszpikban Megsütjük a palacsintákat, majd a megsült tésztát három részre osztjuk. Mindegyik részt betöltjük a töltelékekkel. Szorosan összecsavarjuk. Egy püspökkenyérformát, úgy 30 centi hosszút, kibélelünk folpackkal, kevés aszpikot öntve bele, a töltött palacsintákkal, váltakozva, megrakjuk, közben, az aszpikkal a palacsintákat lekenve. Végül a formát, aszpikot öntve rá, hűtőbe tesszük, dermedni. Meleg vízbe mártva a formát, kiborítjuk. Salátalevélre borítva a palacsintákat, vékonyan szeletelve, ízlésesen díszítve tálaljuk. A paradicsomos töltelékhez A paradicsomos töltelékhez a paradicsomot megmossuk, a héját bevágjuk, forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a húsát negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, bazsalikommal, snidlinggel, sóval és borssal fűszerezzük, majd félretesszük. A gombás töltelékhez A gombás töltelékhez a gombát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra itatjuk, finomra aprítjuk, vajban megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a petrezselymet, majd félretesszük. A spenótos töltelékhez A spenótos töltelékhez a spenót szárát eltávolítjuk, a levelét megmossuk, a hagymát forró vajon üvegesre pirítjuk, belekeverjük a spenótot és rövid ideig fonnyasztjuk, amíg összeesik, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és szerecsendióval ízesítjük, majd félretesszük. Az aszpikhoz A húsleveskockát fél liter vízben felforraljuk, majd belekeverjük a zselatint és oldódásig keverjük. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||