Muszaka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg juhsajt (kaskavál) 225 31.4 9.6 0.2 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg báránycomb 194 19.7 12.7 0.3 0 70
60 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A padlizsánt felkarikázzuk és megsózzuk, fél órát hagyjuk állni, majd öblítsük le. Mindig csak pár csepp olajat aláöntve a padlizsánkarikákat süssük meg. Két evőkanál olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd a darált bárányhúst süssük át rajta, fehéredésig, ekkor öntsük fel a borral, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket. fedő alatt pároljuk puhára. Egy kiolajozott tepsibe terítsük a padlizsán felét, borítsuk be a felkarikázott paradicsom felét és öntsük rá húsos ragut. ismét padlizsán és paradicsom következik, a rétegeket sózzuk, borsozzuk meg. Fóliával lefedve, előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük és fél órát pároljuk. Ekkor a fóliát levéve rászórjuk a sajtot és húsz percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt rápirul.
Friss kenyérrel tálaljuk.