Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
40 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
20 dkg ricotta ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Marinara mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
6 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 ág oregánó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve
A felhevített vajba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, majd forgassuk bele a spenótot és keverjük át néhányszor, amíg összeesik. Közben sózzuk, borsozzuk meg. Ha langyosra hűlt keverjük bele a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást és a mozzarella felét durvára reszelve. Kenjünk a mártásból vastagon egy tűzálló tálba, a palacsintákat töltsük be a parajos töltelékkel és borítékszerűen összehajtva, rakosgassuk a tálba. Végül öntsük le a többi szósszal és borítsuk be a tetejét a vékonyra szelt mozzarellável. 180 fokos sütőben süssük fél órát, vagy amíg a nozzarella meg nem olvad.
Előétel vagy könnyű nyári főétel lehet.

Marinara mártás
A fekhevített olajon pároljuk meg, az apróra vágott hagymát, zellert és répát, ha megpuhultak keverjük bele a zúzott fokhagymát és a fűszereket, forrósítsuk fel és öntsük hozzá a kézzel elmorzsolt paradicsomkonzervet. Kis lángon háromnegyed órát rotyogtassuk. Dobjuk ki a babérleveleket és a fűszerszárakat. Törjük át botmixerrel, végül, ha szügséges sóval és balzsamecettel ízesítsük.
Ez a recept az olasz tésztaszószok legalapvetőbbike.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)