Géza szabolcsi töltöttkáposztája (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
3 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
2 liter sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
igény szerint húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét és a zúzott fokhagymát, végül fél deci vízzel felöntve összefőzzük.Ha langyosra hűlt összekeverjük a darált hússal és a rizzsel. A káposztafelek torzsáját kivágjuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízben 3-4 percig főzzük, lecsepegtetjük és a külső leveleit leválasztjuk. A levelekről a vastag részt kivágjuk és a húsmasszát beletöltjük. Kicsi, tölcsér alakú formákat készítsünk. Lazán, hogy a rizsnek legyen helye dagadni. A megmaradt káposztát és a paprikát laskára vágjuk, a harmadát fazékba terítjük. Megszórjuk a kis kockára vágott bacon felével. Rárakosgatjuk a töltelékek felét, majd ismét káposzta, bacon és töltelék következik. Beterítjük a maradék káposztával. Felöntjük a paradicsomlével és annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Gyenge tűzön egy órát pároljuk. Tejföllel és friss kenyérrel adjuk asztalra.
Nem nehéz étek, nyáron is tálalhatjuk. Előételnek hidegen is finom.