Juhtúróval és baconnal töltött sertéstekercs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Buli, Göngyölt, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Juhtúróval és baconnal töltött sertéstekercs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
15 dkg juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
8 szelet sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kelbimbós-répás pároltrizs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2.5 csésze zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csésze mirelit kelbimbó 50 4.9 0.6 6.1 0 0
1 csésze mirelit sárgarépa 27 2.4 0.5 2.3 0 0
1 csésze rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Juhtúróval és baconnal töltött sertéstekercs
A karaj szélein a hártyát bevagdossuk, majd vékonyra verjük a hússzeleteket. A bacont kis kockára vágjuk és összedolgozzuk a juhtúróval, közben borssal ízesítjük. A húst borssal és óvatosan sóval meghintjük (a juhtúró is sós), majd a túrós masszát a közepükre kanalazzuk. A szeletek két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A roládokat fogpiszkálóval megtűzzük. A felhevített olajon körbesütjük a hústekercseket, végül, mindig csak kevés vízzel felöntve, fedő alatt, kis lángon, puhára pároljuk.
A kelbimbós, zöldséges rizzsel tálaljuk.

Kelbimbós-répás pároltrizs
A felhevített vajon a rizst fehéredésig sütjük, közben sóval és borssal meghintjük. Felöntjük két csésze alaplével és tíz percig forraljuk. A zöldségeket a zöldfűszerekkel összekeverjük és felöntjük a félretett alaplével, ha gondoljuk sóval ízesítsük és forraljuk fel, majd lefedve hagyjuk pihenni, amíg a rizs fő. Öntsük a zöldséget a rizsre és a fedő alá konyharuhát téve, kikapcsolva a lángot, negyed órát pihentessük.
Pecsenyevillával átforgatva tálaljuk.
Adhatjuk köretnek, de reszelt sajttal meghintve, önálló ételként is megállja a helyét.