Mézes chilimártás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Dezső
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Mártások 
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Párolt, Édes, Sós, Csípős, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl Jim Beam 0 ? ? ? ? ?
3 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a finomra vágott, ízlés szerint kimagozott chilit. Rövid párolás után, öntsük rá a paradicsomkonzervet a levével együtt. Adjuk hozzá a fűszereket és kis lángon főzzük negyed órát. Törjük át bormixerrel, majd szűrjük át. Ha nem elég sűrű, kevergetve, nagy lángon forraljuk be. Sóval, cukorral vagy ecettel lehűtés után igazítsuk ki az ízét.