Húsos rizsfelfújt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Ildi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csésze főtt rizs 130 2 0.3 28.2 0.4 0
40 dkg pulyka felsőcomb 0 ? ? ? ? ?
1/2 csomag mirelit mexikói zöldségkeverék ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon pároljuk meg, a finomra vágott hagymát. Dobjuk rá a darált pulykahúst és kevergetve, pirítsuk morzsásra. Közben fűszerezzük és kevés vizet aláöntve, pároljuk puhára. A vége felé keverjük bele a zöldségeket és süssük el a levét. Mire a lé elpárolog, a zöldségek kiengednek. Hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük bele a tojások sárgáját és a rizst. Végül forgassuk bele a tojások keményre vert habját. Simítsuk vajjal kikent és zsemlemorzsával kihintett tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Az utolsó húsz percben szórjuk rá a reszelt sajtokat.
Rövid pihentetés után, kockára vágva tálaljuk.
Maradék rizs és pörkölt felhasználására kiváló recept.