Tőkehalfilé tejszínes mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Julcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Karácsony, Hirtelen sült, Párolt, Sült, Sós, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg tőkehal 0 0 0 0 0 46
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az aprószemű burgonyát sós vízben előfőzzük, majd lecsepegtetve hűlni hagyjuk. A halat 10 dekás szeletekre vágjuk és sóval, borssal meghintve, citromlével megcsepegtetve 20 percig pihentetjük. Szárazra törölve, a vaj felében pirosra sütjük. Közben a pórét a vaj másik felében megpároljuk, hozzáreszeljük a citrom héját, rácsavarjuk a maradék levét és tejszínnel felöntve sűrűre forraljuk. Közben sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát félbe-negyedekbe vágva a felhevített olajon aranybarnára sütjük. A sütés vége felé összeforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel. A tál egyik oldalára rakjuk a burgonyát, mellé tesszük a halszeleteket, végül körülöntjük a mártással. Citromszelettel és petrezselyembóbitával díszítve tálaljuk.