Mákos darázsfészek (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a tojásokkal és a liszttel dolgozzuk jól össze. 1 órát pihentessük, majd dagasszuk hólyagosra úgy, hogy az edény falától elváljon. Kelesszük ismét 30 percig. A töltelékhez, 15 deka vajat olvasszuk meg és keverjük el benne, a cukrot és a mákot. Kelesztés után nyújtsuk 3 mm vastagra és kenjük rá a tölteléket és csavarjuk fel, úgy, mint a piskótát. Olvasztott vajba mártott késsel vágjunk belőle 2,5-3 cm széles szeleteket és lapjára fordítva, kivajazott tepsibe rakjuk, de szorosan. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig. Locsoljuk meg a tetejét a tejszínnel összemelegített, 10 deka vajjal és tegyük vissza 200 fokra, további 15 percre. Tálaláskor vaníliás porcukorral (ne)hintsük meg. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||