Diókérges otellótorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Hétvégi ebéd, Karácsony, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg szőlő 81 0.6 0.3 18.1 1.6 0
15 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
3 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
30 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
25 deka vajat habosra keverjük 15 deka cukorral, a sóval, a citromhéjjal, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd óvatosan beleforgatjuk a keményítővel és sütőporral elkevert lisztet. A tésztát vajjal kikent tortaformába simítjuk, megszórjuk a leszemezett, megmosott, lecsurgatott otelló szőlővel, melyet előzőleg 2 evőkanál lisztbe forgattunk. 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A maradék vajat a mézzel és a maradék cukorral fölhevítjük. Beledolgozzuk a darált diót, hozzáöntjük a tejet és a tűzről levéve jól összekeverjük. A masszát a tészta tetejére simítjuk és a süteményt további 20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. Tejszínhabrózsával, durvára vágott dióval és néhány szem szőlővel díszítve tálaljuk.