Lekváros bukta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Zoli bá A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre: Sütésálló szilvalekvár
Lekváros bukta
Sütésálló baracklekvár
![]() Sütésálló szilvalekvár A hagyományosan készült, de kissé híg szilvalekvárt (ne zselés boltit használjunk, ha lehet) felforraljuk. Az aszalt szilvát belekeverjük és hagyjuk kihűlni. Botmixerrel törjük át, majd folyamatosan kevergetve, ez kb. 15 perc, forraljuk kellő sűrűségűre. Lehűlve használjuk bukta vagy lekváros kifli töltésére. Lekváros bukta A tejben, kevés cukorral, felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet, a többi cukrot és a sót összeszitáljuk, majd a felfutott élesztőt, 9 deka olvasztott, de csak langyos vajat és a tojást hozzáöntve, kezdetben keverve, majd gyúrva, jó alaposan kidolgozzuk. Lágy, kissé ragacsos tésztát kapunk, de ha jól kidolgozzuk elválik az edény falától. Kevés liszttel meghintve és konyharuhával letakarva negyed órát, majd átdagasztva még fél órát pihentessük. Lisztezett deszkán nyújtsuk kisujjnyi vastagra, majd vágjuk tenyérnyi kockákra. A tésztakockák szélére tegyünk evőkanálnyi sűrű lekvárt, tekerjük fel és a két végét kissé tűrjük be. A megmaradt vajat olvasszuk fel és a tésztabucikat, minden oldalukon, gondosan forgassuk bele, majd szorosan rakosgassuk tepsibe. Negyed óra, újabb kelesztés után, 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük pirosra. Kézzel szétválasztva tegyük tálra és ízlés szerint hintsük meg porcukorral. Természetesen más töltelékkel is megtölthetjük, túróval, csokoládéval, de használhatunk sós tölteléket is. Sütésálló baracklekvár A hagyományosan készült, de kissé híg baracklekvárt (ne zselés boltit használjunk, ha lehet) felforraljuk. Az aszalt sárgabarackot belekeverjük és hagyjuk kihűlni. Botmixerrel törjük át, majd folyamatosan kevergetve, ez kb. 15 perc, forraljuk kellő sűrűségűre. Lehűlve használjuk bukta vagy lekváros kifli töltésére. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||