Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Jocó A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Szabadban, Hétköznapi vacsora, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Csőben sült, Nyárs , Grillsütő, Sós, Csípős, Meleg, Édes, Húsfélék, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
Mézes-narancsos balzsamszósz
Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel A borjúhúst hüvelykujjnyi kockákra vágjuk. A citrom és narancs kicsavart levéből, az olívaolajból, az apróra vágott chiliből, a zsályából és borsból páclevet készítünk. A húsdarabokat és az aszalt gyümölcsöket beleforgatva, egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap a húst és a gyümölcsöket váltakozva nyársra húzzuk. 200 fokra előmelegített sütőben, a nyársakat a tepsi szélére fektetve vagy szezonban grillrácson, 15-20 perc alatt készre sütjük. Csak sütés után sózzuk. Sült burgonyával és mézes-narancsos balzsamszósszal tálaljuk. Burgonya helyett zöldsalátát is adhatunk mellé. Mézes-narancsos balzsamszósz A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is. Lassú tűzön kb. a negyedére beforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a mézet és a balzsamecetet, persze nem kell a legdrágább modenai fajtát használnunk. Tovább forralva, néha megkeverve fél liternyire forraljuk be. Nagy lángon erősen habzik, vigyázzunk, ne fusson ki. Kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Három-négy hónapig eláll. Sajtokhoz, sült, sós-édes gyümölcsökhöz ajánlom. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||