Sonkás béles (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
1.5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
40 dkg füstölt főtt tarja 197 15 15 0.3 0 85
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet a vajjal morzsásra dolgozzuk, majd két tojással, csipet sóval és kb. egy evőkanál tejföllel kemény, rugalmas tésztává dolgozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Közben a tarját vagy sonkát megdaráljuk. Elkeverjük egy tojás sárgájával a tejfölt, majd borsozva, a zúzott fokhagymával ízesítve, a tarjába keverjük. A habbá vart tojásfehérjével összeforgatjuk. A tészta felét tepsi méretűre nyújtjuk és megkenjük a sonkás masszával. A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele a masszát. Megszurkáljuk és a maradék tojássárgájával, 170 fokra melegített sütőben pirosra sütjük, kb 40 perc alatt.
Kockára vágva, langyosan tálaljuk, ízlés szerint tormamártást tálalhatunk mellé.