Töltött dagadó (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Párolt, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Tésztafélék, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 db csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 adag tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
igény szerint tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 dkg dagadó 422 12 42 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A dagadót szúrjuk fel vagy vásárláskor kérjük meg rá a hentest.
A zsemléket áztassuk tejbe. Közben az olaj felén pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, később hozzáadva a felvagdalt gombát és májat süssük zsírjára. A végén ízesítsük sóval, borssal és a metélt zöldpetrezselyemmel. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a kissé felvert tojásokat és a jól kicsavart zsemlét. A masszával töltsük meg a dagadót és a nyílást tűzzük be vagy varjuk be. Kiolajozott tepsibe téve a maradék olajjal öntsük le és fóliával lefedve a tepsit, előmelegített 175 fokos sütőben pároljuk fél órát. A fóliát levéve, a levével locsolgatva, újabb fél óra alatt süssük pirosra.
Felszeletelés előtt pihentessük egy negyed órát és vegyük ki a tűt vagy a fonalat.
Burgonyapüré és saláta illik hozzá.
Hidegen, felszeletelve franciasalátát adhatunk mellé.