Brokkolis rakott tészta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: D. L.
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Tészták, Főétel, Főétel mellé, Böjt, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg orsótészta 0 ? ? ? ? ?
1 fej brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
2 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
5 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
5 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
5 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tésztát, lehetőleg durum tészta legyen, előírás szerint megfőzzük, nem baj ha kicsit keményebb marad a szokottnál, hiszen a sütőben tovább puhul. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük. A brokkolit rózsáira szedjük és a szárát vékony karikára vágjuk. A vaj felét felhevítjük és a brokkoliszárakat párolni kezdjük benne, majd ha kissé megpuhult, a rózsákat és az apróra vágott paprikát is átpároljuk, de roppanósnak kell maradniuk. Végül ráöntjük a tejszínt és a sajt kétharmadát belekeverve, megfűszerezve, addig forraljuk, amíg a sajt elolvad. Egy tepsit a maradék vajjal kikenünk és zsemlemorzsával behintünk. A tészta harmadát beleterítjük, rákenjük a brokkolis krém felét, majd ismét tészta, krém, majd tészta következik. A tetejét a maradék sajtot szórjuk. Előmelegített, 175 fokos sütőbe toljuk és 20 perc, fél óra alatt aranybarnára sütjük. Kockára vágva adjuk asztalra.
Önálló ételként vagy szárazabb húsok köreteként tálalhatjuk.