Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zsályás pulykatekercs

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Göngyölt, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
1/2 csokor zsálya 0 0 0 0 0 0
8 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
8 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/8 liter száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
6 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
igény szerint citromkarikák 25 0.4 5.8 2.3 0 0
igény szerint petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott és szárazra törölt pulykamellfiléket kiveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A zsályát megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többivel beborítjuk a parmezánnal bevont húst. A hússzeleteket a keskenyebbik oldaluknál fogva felgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel erősen megtűzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, majd a hústekercseket körös-körül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejeket, és a pecsenyelében üvegesre pároljuk. Felöntjük 1/4 liter vízzel meg a száraz fehérborral, felforraljuk, majd a forrástól számítva 5 percig főzzük. A megmosott, megtisztított paradicsomot félbe- vagy negyedekre vágjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál tejszínnel elkeverjük. A maradék tejszínt, a paradicsomdarabokkal a tekercsekhez adjuk, majd összeforraljuk. A serpenyőt a tűzhely szélére húzzuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A mártást a tojássárgás tejszínnel besűrítjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A pulykatekercseket kevés mártással tálra helyezzük. A félretett zsályalevelekkel, citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Köretként főtt szélesmetéltet adhatunk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)