Zsályás pulykatekercs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Göngyölt, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
1/2 csokor zsálya 0 0 0 0 0 0
8 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
8 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/8 liter száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
6 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
igény szerint citromkarikák 25 0.4 5.8 2.3 0 0
igény szerint petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott és szárazra törölt pulykamellfiléket kiveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A zsályát megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többivel beborítjuk a parmezánnal bevont húst. A hússzeleteket a keskenyebbik oldaluknál fogva felgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel erősen megtűzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, majd a hústekercseket körös-körül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejeket, és a pecsenyelében üvegesre pároljuk. Felöntjük 1/4 liter vízzel meg a száraz fehérborral, felforraljuk, majd a forrástól számítva 5 percig főzzük. A megmosott, megtisztított paradicsomot félbe- vagy negyedekre vágjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál tejszínnel elkeverjük. A maradék tejszínt, a paradicsomdarabokkal a tekercsekhez adjuk, majd összeforraljuk. A serpenyőt a tűzhely szélére húzzuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A mártást a tojássárgás tejszínnel besűrítjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A pulykatekercseket kevés mártással tálra helyezzük. A félretett zsályalevelekkel, citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Köretként főtt szélesmetéltet adhatunk.