Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tengerészek pekándiós lepénye

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Töltött, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
13 dkg pekán dió 0 ? ? ? ? ?
13 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
8 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A liszthez hozzáadom a sót, a porcukrot, a felkockázott vajat és a tojást. Késes robotgéppel morzsásra keverem. Keverőtálba öntöm a morzsás keveréket és tésztát gyúrok belőle. Gombóccá formálom és fóliába tekerve a hűtőbe rakom. Közben elkészítem a tölteléket. A cukrot egy edénybe teszem és addig főzöm, amíg a cukor elolvad és szép simára, aranybarnára karamellizálódik. Ekkor félrehúzom az edényt, belekeverem a durvára darabolt diót és néhány percig kevergetem a tűzön, majd hozzáöntöm a tejszínt és a mézet. Jól összeforrósítom az egészet, majd félrehúzom és hagyom kihűlni. Előveszem a tésztát, és néhány percig szobahőmérsékleten pihentetem. Fólia között 3-4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem a tésztával a tortaformát. A hideg karamelles diós tölteléket a tésztára öntöm, szépen elsimítom. A tetejére a maradék tésztából egy kerek tésztalapot nyújtok és ráfektetem. A maradék tésztával díszíthetjük a tetejét. Tojással megkenem és megszurkálom a tetejét és 210°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütöm majd visszaveszem 180°C-ra és további 30-35 percig sütöm.
A kész tortát langyosra hűtve lehet fogyasztani, de állítólag jobb, ha egy napot pihen.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)