Római töltött paradicsom (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Szilvi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Köretek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
5 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
20 dkg kiskocka tészta 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olaszok egy cannolicchietti nevő tésztát (kis gyűrű tészta, egyfajta levestészta) használnak. A paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejüket kikaparjuk. A belsejüket kevés sóval meghintve lefordítva hagyjuk a felesleges levet kifolyni. A nyers tésztát elkeverjük egy evőkanál olajjal, a finomra vágott fűszerekkel, majd sózzuk, borsozzuk és a paradicsomok üregébe töltjük. Egy-két kanálnál több tölteléket ne rakjunk beléjük, mert a töltelék duzzad. A paradicsomok belsejét szitán törjük át, hogy magmentes legyen. Öntsük az olajat egy tepsibe ültessük bele a paradicsomokat, közben mindegyikre tegyük vissza a levágott részt, majd öntsük alá a paradicsompürét és a fehérbort. Ha a lé nem ér a paradicsomok feléig, vizet öntsünk hozzá. 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 percig süssük.
Melegen és hidegen egyaránt finom.