Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Különleges sültcsirke

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 85 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db csirke  132 20.9 5.2 0.5 0 60
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
4 db csirkeszárny  132 20.9 5.2 0.5 0 60
4 db csirkenyak 0 ? ? ? ? ?
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy lehetőleg másfél kilós, természetes tartású csirkét válasszunk. A csirkét mindenhol, a bőre alatt is, kenjük be a vaj kétharmadával. Sóval és borssal hintsük meg, szintén kívül-belül. A fokhagymákat vágjuk keresztben félbe, a citromokat negyedeljük fel, majd az aprólékkal együtt szórjuk tepsibe. Ezeket is sózzuk, borsozzuk meg. A csirkét az egyik oldalára fordítva helyezzük a sütőedénybe és 220 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Fordítsuk át és bőven locsoljuk meg a szaftjával. Újabb 20 percig süssük. Ekkor fordítsuk a hátára, ismét locsoljuk meg, jó bőven, majd újabb 20 percig süssük. A sütőt kikapcsoljuk és a csirkét a mellére fordítva, újra vajazzuk, sózzuk és borsozzuk, majd negyed órát hagyjuk a sütőben. A madarat előmelegített, mély tálba tesszük, negyed órára, fóliával letakarva, a melle legyen alul, a lábai felfelé mutassanak, így a szaft a mellbe csuroghat. A tepsibe fél deci vizet öntünk és addig forraljuk, amíg a letapadt anyagok feloldódnak. Szűrőn átszűrve, a lét mártásként, a feldarabolt csirke mellé kínáljuk.
A megmaradt szárny és nyak a leselkedő pákosztosok jutalma, igazi nyam-nyam falat.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)