Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Karamellizált szilváspite

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

Karamellizált szilváspite
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1/2 dl szilvapálinka 0 ? ? ? ? ?
5 dkg barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
50 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.5 teáskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
16 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
16 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
22,5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sabayon
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
125 ml muskotályos bor 0 ? ? ? ? ?
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Karamellizált szilváspite
A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport tegyük késes robotgépbe, majd keverjük át. Adjuk hozzá a vajat és keverjük morzsásra. Beletéve a két tojássárgáját dolgozzuk tésztává. Gyúrjunk belőle gombócot és fóliába tekerve, a hűtőben pihentessük, legalább fél órát.
Amíg a tészta készül vágjuk félbe a szilvát és magozzuk ki. Keverjük el a pálinkával, a cukorral és a citromlével. Ezt is tegyük hűtőbe. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, majd béleljünk ki vele egy piteformát. 160 fokra előmelegített sütőben süssük, tíz perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki és hagyjuk hűlni. A szilva felét vegyük ki a pácléből és tegyük félre. A többit forraljuk fel és főzzük öt percig. Ekkor keverjük hozzá a kivett szilvát és kapcsoljuk le a lángot. Ha langyosra hűlt kanalazzuk a tésztára, majd simítsuk el. Nyomjuk rá, a szifonból, a sabayont és kétszer hintsük meg porcukorral. szakácsfáklyával karamellizáljuk rá a cukrot.
Azonnal tálaljuk.
Látványos, rendkívül finom desszert. Egyszerű elkészíteni, bár, bonyolultnak hangzik!

Sabayon
A tojásokat, a porcukrot, a citromlevet és a bort elkeverjük. Vízgőzre helyezett edényben, habverővel, folyamatosan kevergetve, krém sűrűségűre főzzük. Ne legyen nagyon meleg a gőz, mert kellemes, édes rántottát kapunk. Öntsük habszifonba, majd a patront ráeresztve tegyük éjszakára hűtőbe.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)