Karamellizált szilváspite (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 50 perc A recept forrása: Edina A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Karamellizált szilváspite
Sabayon
Karamellizált szilváspite A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport tegyük késes robotgépbe, majd keverjük át. Adjuk hozzá a vajat és keverjük morzsásra. Beletéve a két tojássárgáját dolgozzuk tésztává. Gyúrjunk belőle gombócot és fóliába tekerve, a hűtőben pihentessük, legalább fél órát. Amíg a tészta készül vágjuk félbe a szilvát és magozzuk ki. Keverjük el a pálinkával, a cukorral és a citromlével. Ezt is tegyük hűtőbe. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, majd béleljünk ki vele egy piteformát. 160 fokra előmelegített sütőben süssük, tíz perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki és hagyjuk hűlni. A szilva felét vegyük ki a pácléből és tegyük félre. A többit forraljuk fel és főzzük öt percig. Ekkor keverjük hozzá a kivett szilvát és kapcsoljuk le a lángot. Ha langyosra hűlt kanalazzuk a tésztára, majd simítsuk el. Nyomjuk rá, a szifonból, a sabayont és kétszer hintsük meg porcukorral. szakácsfáklyával karamellizáljuk rá a cukrot. Azonnal tálaljuk. Látványos, rendkívül finom desszert. Egyszerű elkészíteni, bár, bonyolultnak hangzik! Sabayon A tojásokat, a porcukrot, a citromlevet és a bort elkeverjük. Vízgőzre helyezett edényben, habverővel, folyamatosan kevergetve, krém sűrűségűre főzzük. Ne legyen nagyon meleg a gőz, mert kellemes, édes rántottát kapunk. Öntsük habszifonba, majd a patront ráeresztve tegyük éjszakára hűtőbe. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||