Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Garantáltan, nem autentikus gyros, házilag, grillen

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Sült, Nyárs , Grillsütő, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

Garantáltan, nem autentikus gyros, házilag, grillen
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál gyros fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
1 fej jégsaláta ? ? ? ? ? ?
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kigyóuborka 12 1 0.1 1.7 0.9 0
5 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
40 dkg pulyka felsőcomb 0 ? ? ? ? ?
40 dkg birkacomb 306 16.9 26.4 0.3 0 84
40 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csípős szósz, gyroshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál erős pista ? ? ? ? ? ?
5 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fehér szósz, gyroshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db uborka  12 1 0.1 1.7 0.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pita gyroshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Garantáltan, nem autentikus gyros, házilag, grillen
A húsokat tenyérnyi, vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát, hasonló méretű, de hajszálvékonyan szeletelve használjuk. Lehetőleg három vékony, hosszú, nyéllel ellátott nyársat szerezzünk. A nyársakat fogjuk össze, és a fűszerkeverékkel vékonyan behintett húsokat, a szalonnával rétegezve szúrjuk fel rájuk. A nyársak két végét dróttal fogjuk össze és a hústömböt szorosan préseljük össze. Egy éjszakát, alufóliával betekerve, érdemes hűtőben pihentetni. Másnap, tegyük grill fölé és forgatva, a megsült részeket kb. fél centinként leszelve, rakosgassuk tálba. Végül keverjük át. A zöldségeket vágjuk apró kockára, előzőleg a paradicsom magvas, leves részét kinyomva, majd rakjuk külön-külön tálkákba. A jól behűtött fehér és csípős szósszal, valamint frissen sütött pitával tálalva adjuk asztalra.
A pitáját ki-ki maga rakja meg hússal és zöldségekkel, majd önti le a szószokkal.

Csípős szósz, gyroshoz
A paradicsomokat, keresztben, félbevágjuk, majd magos belső részüket kinyomjuk. A paradicsomhúst másra használjuk fel. A magos rést szitán áttörjük és a kapott levet, a többi hozzávalóval, összeturmixoljuk. A kapott mártást, behűtve, használjuk fel.

Fehér szósz, gyroshoz
A fürtös uborka két végét levágjuk, majd meghámozzuk. Darabokra vágva, a többi hozzávalóval együtt, botmixer poharába tesszük. Áttörjük, majd behűtve tálaljuk.

Pita gyroshoz
A tészta kézzel is gyorsan meggyúrható, de kenyérsütőgépben a legegyszerűbb elkészíteni. Az élesztőt és a cukrot két deci langyos vízben elkeverjük. Összedolgozzuk a sóval elkevert liszttel és az olajjal. Ha a tészta túl kemény lenne, kevés vizet még adhatunk hozzá. A gépben vagy letakarva, meleg helyen, egy órát kelesztjük. Lisztezett lapon, nyolc részre osztjuk és gombócokká formázzuk. Konyharuhával leborítva, negyed órát pihentessük, majd nyújtsuk arasznyi lapokká. A sütő aljába tegyünk, fémedényben, vizet és melegítsük elő 230 fokra. Lisztezett tepsiben süssük a tésztát, két-két percig, mindkét oldalán.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)