Narancsos sertéskaraj (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hirtelen sült, Bálint nap, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
3 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
60 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A karajt lehártyázzuk és felszeleteljük, a szélén az esetleges hártyát bevagdaljuk, gyengéden kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük fályolnyi liszttel a szeleteket és a felforrósított vaj, olaj keverékeben mindkét oldalukat pirosra sütjük. Letakarva melegen tartjuk. A gondosan megmosott narancsok sárga héját lereszeljük és forrásban lévő vízbe tesszük öt percre, majd leszűrjük. A narancsokról eltávolítjuk a héjat és a hártyát is lehámozzuk. Fél centi vastagon felszeleteljük és a magokat eltávolítjuk. A lecsepegő levet félretesszük. A serpenyőben maradt zsiradékban megpároljuk a nagyon finomra vágott hagymát, majd a cukrot rászórva, megkaramellizáljuk és ráöntjük a húsalaplét, a narancslevet, belereszeljük a fokhagymát és pár perc forralás után, a narancsszeleteket.
Éppen csak átforraljuk, beleszórjuk a narancshéjat és a hússzeleteket átmelegítjük a mártásban.
Hercegnőburgonyával tálaljuk.