Házi gépsonka (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 10 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Hétköznapi vacsora, Tizórai gyerekeknek , Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék, Húsételek, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Advent, Szilveszter Hozzávalók 4 személyre:
A tarját 4 centis kockára vágom, aki a soványabbat szereti készítheti combból is. Elkeverem a fűszerekkel és 24 órára, zárható dobozban a hűtőbe teszem, közben néhányszor megforgatom. Szebb színe lesz a húsnak. ha a só harmadát pácsóval helyettesítem, de sokan félnek tőle. Végül jól lecsepegtetem és elkeverem a zselatinnal. Folpackkal kibélelem a sonkaprést és a húst szorosan belenyomkodom, kiveszem a présből és jól lezárom a fóliát, majd még egy réteggel burkolom, hogy véletlenül se ázzon ki a hús. Lábasba vagy fazékba teszem a prést, el is lehet fektetni, hogy ellepje a víz, majd 80 fokos sütőben 3 órát tartom, érdemes a vízhőfokot mérni. Kihűlés után 2-3 órát hagyom hűtőben piheni és már szeletelhető is. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||