Házi gépsonka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1630 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Hétköznapi vacsora, Tizórai gyerekeknek , Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék, Húsételek, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Advent, Szilveszter

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
1 teáskanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
3 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fokhagyma granulátum 0 0 0 0 0 0
1 kg tarja 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tarját 4 centis kockára vágom, aki a soványabbat szereti készítheti combból is. Elkeverem a fűszerekkel és 24 órára, zárható dobozban a hűtőbe teszem, közben néhányszor megforgatom. Szebb színe lesz a húsnak. ha a só harmadát pácsóval helyettesítem, de sokan félnek tőle. Végül jól lecsepegtetem és elkeverem a zselatinnal. Folpackkal kibélelem a sonkaprést és a húst szorosan belenyomkodom, kiveszem a présből és jól lezárom a fóliát, majd még egy réteggel burkolom, hogy véletlenül se ázzon ki a hús. Lábasba vagy fazékba teszem a prést, el is lehet fektetni, hogy ellepje a víz, majd 80 fokos sütőben 3 órát tartom, érdemes a vízhőfokot mérni. Kihűlés után 2-3 órát hagyom hűtőben piheni és már szeletelhető is.