Pékleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Dagi srác
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
5 dkg füstölt sajt 0 ? ? ? ? ?
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1.5 liter húsalaplé ? ? ? ? ? ?
35 dkg kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kenyérből négy, vékony szeletet vágunk és félre tesszük. A többit kockára vágva, langyos sütőben kiszárítjuk. Leöntjük a húsalaplével, ha van válasszunk sonkalét és tegyük tíz percre pihenni. Közben a vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Fűszerezzük, majd öntsük fel a kenyeres alaplével. Negyed óra múlva, ha jól átforrt, keverjük bele a tejfölt és a sajtot. Ha, minden beleolvadt, törjük át botmixerrel. A félretett kenyereket pirítsuk meg és a forró levessel tálaljuk.