Brokkoli sajtmártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Böjt

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
5 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
5 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 kávéskanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 fej brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A brokkolit szedjük apró rózsákra, a sóval, cukorral és a citromlével ízesített vízben főzzük roppanósra. Főzés után mártsuk jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább. Tálalás előtt a tejszínt forraljuk fel és olvasszuk fel benne a megreszelt sajtokat, ízesítsük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd a brokkolit belekeverve, melegítsük össze és tálaljuk.
Szárazabb sült húsok mellé, köretnek vagy önálló ételként ajánlom.