Gombás, spenótos metélt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Főétel, Hétköznapi vacsora, Böjt, Húsvét, Párolt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg szélesmetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
15 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
30 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gombát vékony szeletekre vágjuk, majd a felforrósított olajban addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Közben ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Amikor elkészül beleforgatjuk a spenótleveleket és pároljuk, amíg összeesik. Ekkor felöntjük a tejszínnel és beleszórjuk a reszelt parmezán felét. Csak addig hagyjuk a lángon, amíg a parmezán elolvad. Közben, kissé roppanósra, főzzük a tésztát, majd a szószba forgatva azonnal tálaljuk. A többi parmezánt külön tálkában kínáljuk mellé.