Nyelves, csülkös kocsonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Szilveszter, Farsang, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg sertésbőr 0 ? ? ? ? ?
1 db füstölt marhanyelv 0 ? ? ? ? ?
fél sertésfej ? ? ? ? ? ?
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A nyelvet és a csülköt egy éjszakán át áztatjuk. A többi, megtisztított hozzávalóval együtt fazékba tesszük és épp csak annyi vízzel öntsük le, hogy ellepje. Ne sózzuk, mert a füstölt húsok is sósak. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csont a csülökből kifordul. Szűrjük le a levet, a zöldségeket dobjuk ki, a nyelvről húzzuk le a bőrét, majd a kicsontozott húsokkal együtt vágjuk hosszúkás darabokra. A húsdarabokat tegyük őzgerincformába és öntsük rá a lezsírozott levet. Hagyjuk megdermedni, majd meleg vízbe mártva borítsuk tálra a kocsonyát.
Ecetes hagymával, tormával és friss, puha kenyérrel tálaljuk.