Francia hagymaleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
4 szelet kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1.5 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
50 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymát és póréhagymát, fél óráig lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük, de ne hagyjuk megpirulni.Rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a leveskockákat, fűszerezzük, felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük, a főzési idő vége felé beleöntjük a fehérbort.
Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá vagy tűzálló tálkákban a leves tetejére helyezve grillben vagy sütőben pirítjuk rá a kenyerekre a sajtot.