Gőzön főtt keszeg (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Karácsony, Böjt, Gőzölt, Gőzpároló, Sós, Meleg, Zöldség, Halak, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db keszeg 117 16.6 5.5 0.2 0 89
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1.5 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított keszeget beirdaljuk és a kicsavart citromlével bedörzsölve negyed órát állni hagyjuk. Közben az ujjnyi gyömbért lereszeljük, az újhagymát felkarikázzuk.
A halakat kívül-belül sóval, borssal meghintjük. A gyömbér-hagyma keverék felét a hasukba tömködjük és kiolajozott tálra tesszük. A maradék hagymát a tetejére szórjuk és a szójaszósszal és olajjal megcsöpögtetjük. Bambuszpárolóba tesszük a tálat és a felforralt víz fölé helyezzük a párolót. 10-12 perc alatt elkészül. Ha a hal vastag részébe villát szúrunk ne csorduljon ki véres lé, de ne gőzöljük péppé sem.
Előmelegített tálon a levével leöntve télaljuk.