Diótorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Farsang, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tojás, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Diós piskóta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diókrém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diós piskóta
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukor felével és a citromhéjjal. A fehérjéket a sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. A tojásos masszába keverjük a sütőporral elkevert darált diót. Majd óvatosan belekeverjük a tojáshab harmadát és ha teljesen elkevertük, összeforgatjuk a maradék habbal. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített, 175 fokos sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje borítsunk rá sütőpapírt, végül végezzünk tűpróbát.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vágjuk három lapba és töltsük be a krémmel. A tetejét és az oldalát is vonjuk be. A tetejére fél diószemeket tegyünk díszítésül.
Külön habtejszínt adhatunk hozzá.

Diókrém
A tejszínbe öntjük a rumot és felforraljuk, belekeverjük a sót, a cukrot és a diót. Ha újra felforrt, a lángot elzárjuk. néhányszor átkeverve langyosra hűtjük, majd habosra keverjük a vajjal.