Spenóttal és juhtúróval töltött pulykamell (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Farsang, Szilveszter, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Hideg, Meleg, Sós, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
30 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
15 dkg juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 teáskanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gondosan megmosott, lerázott spenótot egy teáskanál vajon addig pároljuk, amíg összeesik, víz nem kell alá, elég ami a leveleken marad. Kihűtjük. A pulykamellet egy nagy szeletté vágjuk és fólia alatt, vékonyra verjük. Olajjal bekent alufólia lapra fektetjük. A hússzeletet megborsozzuk és rákenjük a vajjal habosra kevert juhtúrót. Beborítjuk a spenótlevelekkel és bejgliszerűen feltekerjük. Kívülről is borsozzuk, sózzuk, a belsejére azért nem írtam sót, mert a juhtúró is sós. Bekenjük olajjal és a fóliát rátekerjük, majd a két végét szaloncukorszerűen becsavarjuk. Nem baj ha nem túl szoros a fólia, hogy a keletkező gőz ne vesse szét. Tepsibe ujjnyi vizet öntünk és a hústekercset 200 fokra előmelegített sütőben háromnegyed órát sütjük. A végén a fóliát széthajtva kevés olajjal megkenjük és pirosra sütjük.
Szeletelés előtt kicsit pihentessük.
Melegen burgonyapürével vagy párolt rizzsel kínáljuk, ha hidegen vékonyra szeleteljük franciasalátát adhatunk mellé.