Májas gesztenyével töltött pulyka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: www.mastergood.hu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
60 dkg libamáj 130 16.4 4.3 6.3 0 515
ízlés szerint majoránna 0 0 0 0 0 0
1.5 dl étolaj 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
8 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 liter húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db bébipulyka 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra vágott vöröshagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott libamájat, megsózzuk, törött borssal, majoránnával fűszerezzük és megpirítjuk. Ezután a májat finom szűrőn keresztül áttörjük.
A megtisztított gesztenyét jó zsíros húslevesben puhára főzzük, és a libamájhoz hasonlóan áttörjük vagy ledaráljuk. A gesztenyét és a libamájpürét összekeverjük.
A pulyka hasüregét megsózzuk, és megtöltjük a gesztenyével, majd a nyílást cérnával bevarrjuk Külső felületét is megsózzuk, tepsibe helyezzük, forró olajjal leöntjük, kevés vizet öntünk alá, és mérsékelten meleg sütőbe tolva, gyakori locsolgatással készre sütjük.