Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Waffel vagy gofri, mindegy, ugyanaz a strandkaja marad számomra

  • Címkék:
  • tészta
2016. február 14. | vasárnap

Ezt az édességet, régebben strandokon árulták, többféle öntettel, csoki vagy vanília pudinggal, esetleg lekvárral megkenve. Néha tejszínhabbal díszítve, magokkal meghintve. Nekünk, mindegy volt, faltuk, mintha kötelező lenne. Ízlett is, nem kevéssé. A történetéről nem tudtunk semmit.

A leírások szerint a flamand cukrászok, már a korai középkorban, vallási ünnepeken kezdték, a két vaslap között sütött tésztát árulni. A tészta bordázata emlékeztetett a méhkasra, így gaufre lett a neve. Az ostya neve, németül, waffel. Innen ered a kétféle elnevezés.

Otthon is elkészíthető, ez a pompás édesség, csak egy gofri sütő kell hozzá. A gyerekeknek ünnep lesz a hétvége, ha gofri készül és, titokban, mi is rájárhatunk. A gofrisütő remek eszköz, készíthetünk benne lapcsánkát, melegszendvicset és lángost is. A kezelése egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy ne rakjunk bele a szükségesnél több tésztát, mert a formából kifolyva, sok szemetet csinál és többlettakarítást okoz. Rövid kísérletezéssel, megtaláljuk a megfelelő kanalat a tészta adagolásához. Innen, már nincs akadály.

Néhány szabályt azonban érdemes betartanunk:

A tésztát krémesre, csomómentesre keverjük. Az ideális gofri kívül ropogós, belül puha, így a sütési idő változhat a sütő függvényében. Soha ne rakjuk egymásra a kész gofrikat, rácson hagyjuk hűlni. Így, nem lesz gumiszerű állaga. Az elkészült, de, el nem fogyott tésztát, mélyhűtőben tárolhatjuk.

 Édes gofri alaprecept:

 10 dkg finomliszt
 8 dkg cukor
 10 dkg vaj
 1 teáskanál sütőpor
 4 egész tojás
 2,5 dl tej
 1 csomag vaníliáscukor
 fél citrom finomra reszelt héja
 A cukrot, a tojásokat, a langyos vajat és a vaníláscukrot keverjük habosra. Forgassuk  bele a tejet, szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, végül a citromhéjat. Keverjük krémesre, és az így kapott tésztát süssük meg a gofrisütőben 5-6 perc alatt. 
 Élesztős gofri alaprecept:
 20 dkg finomliszt
 1,2 dkg friss élesztő
 2 tojás
 2.5 dl tej
 6 dkg vaj
 3 evőkanál kristálycukor
 1 csipet só

 A langyos tejben, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A felfutott élesztőhöz keverjük a többi hozzávalót, majd krémesre keverjük. Gombócolva tegyük a sütőbe.  Kb. 10 perc alatt süssük aranybarnára, jelentősen függ a gofrisütő teljesítményétől.

 Sós gofri:

A fenti receptekből elhagyjuk a cukrot és a tésztába zöldfűszereket keverünk. Az elkészült gofrit sajttal és apróra vágott húsfélékkel, hozzáillő mártással tálaljuk. 

Gofri vaj nélkül, ropogósan:

15 dkg liszt
2 db tojás
2 dl tej
2 ek kristálycukor
1 cs vaníliáscukor
1 cs sütőpor
1 csipet só
2 csepp citromlé

Válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét a sóval és a citromlével verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral és a tejjel keverjük fehéredésig. Forgassuk össze a fehérjét a tojássárgájával, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Jól átkeverve süssük 5-6 percig.

A tálaláshoz:

Öntetként bármilyen pudingot, lekvárt vagy csokoládészószt választhatunk, szórhatjuk őrölt dióval, mandulával és díszíthetjük tejszínhabbal. A sósakhoz, reszelt sajt, ropogósra sült, apróra vágott szalonna, sonka, tejföl vagy hagyma illik. A megfelelő mártást ízlésünk szerint válasszuk.
 

Gixer