Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tarhonya

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Köretek 
Cimkék: Köretek, Hétvégi ebéd, Sörözés, borozás, Meleg, Sós, Tésztafélék, Tészták, Hétköznapi vacsora, Főétel mellé, Párolt, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg tarhonya 392 15 3.4 72.9 3.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felforrósított olajon, nem túl erős tűzön, addig pirítjuk a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Gondosan végezzük a pirítást, folyamatosan kevergetve, a tarhonya állaga akkor lesz megfelelő, hogy minden szem belül is átpiruljon, de ne égjen le. Ha nem így teszünk a tarhonyánk nem lesz pergős, hanem egy nyákos massza csupán. Ekkor a tűzről félrehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal annyi forró, sós vizet öntünk rá, mint a tarhonya térfogatának a kétszerese. Egy előre megtisztított vöröshagymát dugunk a tészta közepébe, ezt párolás után kidobjuk. Ízlésünk szerint borsozzuk.
Lassú tűzön készre pároljuk. Mire a tarhonya elfövi a levét elkészült. A párolást végezhetjük sütőben vagy vastagfalú edényben a tűzhelyen, úgy hogy ha a tarhonya tetején már nem látszik víz, a lángot lekapcsoljuk és a fedő meg az edény közé konyharuhát téve a saját gőzében hagyjuk elkészülni. Tálalás előtt pecsenyevillával fellazítjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)