Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ribizlitorta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Desszert, Uzsonna, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

Mákos ribizlitorta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
12 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
4 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A ribizlis krémhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg ribizli 33 0.6 1.2 7 6.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos ribizlitorta
A cukor felével fehéredésig keverjük a tojások sárgáját, majd a mézet, a citromhéjat és a fahéjat is hozzáadjuk. A zsemlemorzsát a darált mákkal összeszitáljuk. A többi cukorral és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Beleforgatjuk a sárgájás masszába a mákos keverékkel együtt. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk, a ribizlis krémmel betöltjük és a tetejére is simítunk a krémből. Behűtve tálaljuk.
Díszítsük a tortát, szép ribizliszemekkel és citromfűlevélkékkel.

A ribizlis krémhez
A tojásokat, a mézet és a lisztet, kevés hideg tejjel elkeverjük, majd a többi forrásban lévő tejhez öntjük és kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni és keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajjal. Végül óvatosan forgassuk bele, a leszemezett, ribizlit.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)