Ribizlitorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Desszert, Uzsonna, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Mákos ribizlitorta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
12 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
4 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A ribizlis krémhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg ribizli 33 0.6 1.2 7 6.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos ribizlitorta
A cukor felével fehéredésig keverjük a tojások sárgáját, majd a mézet, a citromhéjat és a fahéjat is hozzáadjuk. A zsemlemorzsát a darált mákkal összeszitáljuk. A többi cukorral és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Beleforgatjuk a sárgájás masszába a mákos keverékkel együtt. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk, a ribizlis krémmel betöltjük és a tetejére is simítunk a krémből. Behűtve tálaljuk.
Díszítsük a tortát, szép ribizliszemekkel és citromfűlevélkékkel.

A ribizlis krémhez
A tojásokat, a mézet és a lisztet, kevés hideg tejjel elkeverjük, majd a többi forrásban lévő tejhez öntjük és kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni és keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajjal. Végül óvatosan forgassuk bele, a leszemezett, ribizlit.