Görög halsaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Karácsony, Buli, Böjt, Párolt, Sós, Hideg, Zöldség, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
50 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
1/2 dl ouzó 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 db kigyóuborka 12 1 0.1 1.7 0.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olívaolajat felhevítjük és megpároljuk benne a hagymát. Rádobjuk a zúzott fokhagymát és ha az illata felszáll beleöntjük a paradicsomkonzervet, a vékony szeletekre vágott paradicsomot, a fél-fél csokor petrezselymet és bazsalikomot, a babérlevelet, az oregánót, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral, némi citromlével, végül beleöntjük a bort és kislángon kissé beforraljuk a levét. A mártásba belekeverjük az ouzót és belefektetjük a halakat. Kislángon, mintegy 20 perc alatt puhára pároljuk. Tálra tesszük a halszeleteket és hűlni hagyjuk, ha a mártás nem elég sűrű beforraljuk, majd ezt is kihűtjük. A haldarabokat két villa segítségével falatkákra szaggatjuk, a hideg mártásba keverjük a félbevágott olívákat, a felnegyedelt és felszeletelt uborkát, majd kíméletesen beleforgatjuk a halat. Jól behűtve tálaljuk, citromszeletekkel és a maradék petrezselyem és bazsalikomlevelekkel díszítve.
Pitát vagy pirítóst kínáljunk hozzá.