Rácsos linzertorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Advent, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 dl eperlekvár 237 0.4 0 58.3 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet a cukrokkal, a sóval, a citromhéjjal és a sütőporral összeszitáljuk. Késes keverőben a hideg vajjal morzsásra dolgozzuk. Egy tojás és kevés tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Tegyük hűtőbe egy órára. A kétharmadát nyújtsuk körlappá és tegyük egy sütőpapírral bélelt piteformába, úgy hogy pereme is legyen. Keverjük el a darált diót a lekvárral és kenjük a tésztára. Nyújtsuk ki a félretett tésztát, vágjuk csíkokra és rácsozzuk be a torta tetejét. Kenjük le a felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen szeletelve tálaljuk.