Füstölt karaj (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 60 perc A recept forrása: Dezső A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Főétel előtt, Előételek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Füstölt karaj
Tarja
Füstölt karaj A kicsontozott karaj hártyáit levágjuk, spárgával körbekötve, szépen megformázzuk, majd a száraz, őrölt fűszerekkel és a sóval meghintjük. 5-6 napig egy műanyag vagy fa edényben, naponta kétszer átforgatjuk. A pácot liternyi vízzel leöblítjük, majd a félfőre vágott hagymával és a zúzott fokhagymával elkeverjük. Felforraljuk és hűlni hagyjuk. A karajokat két hétig , a pácban, naponta forgatva érleljük. Leöblítve száradni hagyjuk két napig. Hideg füstön, 3-4 napig hagyjuk állni. Egy-két hétig szellőztessük, majd vékonyra szelve tálaljuk. Ha tovább hagyjuk állni, római tálban, zöldségekkel is készíthetjük. Tarja A karajt kettévágom, tarja maradhat egyben. A sót összekeverem az őrölt fűszerekkel és a cukorral. A keverékkel jól bedörzsölöm a nagydarab húsokat.3 napig maradnak a sóban, minden nap átforgatom őket, hogy mindenhol egyenletesen érje őket a só és a fűszerek. A második napra más elég sok vizet engednek.Ezután jöhet a pácoldat elkészítése. Leöntöm a húsok által kieresztett levet egy edénybe, és hozzáöntök 1 liter vizet. Felforralom, beleteszem a darabokra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a zsályát és a rozmaringot.Forralom néhány percig, majd kihűtöm, és a húsokra szűröm.Ebben a páclében tartom a karajt és a tarját 14-16 napig. 2 naponta átforgatom, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé.Füstölés előtti napon kiveszem a pácléből a húsokat, és jól áttörölöm azokat.Kialakítom a felakasztásukhoz szükséges spárgafülecskét.Irány a füstölő. A füstölés után érdemes néhány hétig szárítani. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||