Lengyel töltött káposzta (golabki) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Meleg nyári napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tojás, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1.5 kg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 pohár főtt rizs 130 2 0.3 28.2 0.4 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Forrásban lévő vízbe mártogatva a kitorzsázott káposztát szedegessük leveleire. A vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd gyúrjuk össze a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyem és zellerzölddel, sóval, borssal, szercsendióval ízesítve a masszát. A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, majd töltsük meg a hússal. A tekercseket rakosgassuk kiolajozott tepsibe. Szórjuk a tetejére a reszelt répát, a kimaradt káposztát, apróra vágva és a felszeletelt gombát. Törjük össze kézzel a paradicsomkonzervet, adjuk hozzá az alaplét. sóval, borssal és cukorral ízesítsük. Dugjuk a tekercsek közé a babért, majd öntsük rá a levet. Fedjük le a tepsit szorosan alufóliával, majd 150 fokra előmelegített sütőben pároljuk 3 órát. Időnként nézzük meg, hogy van-e alatta folyadék.
A töltelékeket a saját levével leöntve, burgonyapürével tálaljuk.