Füstölt tojás
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 evőkanál
szezámolaj |
900 |
0 |
99.5 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
6 evőkanál
szójaszósz |
66 |
10.5 |
0.1 |
5.6 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A keményre főzött tojást megtisztítjuk. A hozzávalókkal és annyi vízzel, hogy ellepje leöntjük. 3 órát pihentetjük, majd lecsepegtetjük. Fél napot száradni hagyjuk, és fél napig füstöljük.
20 db fürjtojás (vagy 10 tyúktojás)
egy nagy csokor friss petrezselyemzöld (250 ml) aprítva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál balzsamecet vagy ecet, bármilyen lehet (de nem almaecet)
130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát)
1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni)
4 evőkanál paradicsompüré (vagy fűszerezett sűrített paradicsom, vagy ketchup)
(6-10 db szardella filé aprítva)
só (abban az esetben, ha nem teszünk bele szardellát)
1 kisebb chili paprika, mag nélkül
fél literes üvegedény
A tojásokat megfőztem, hideg vizet engedtem rá, 15 perc múlva megpucoltam. Leöblítettem, hogy ne maradjon rajta héja darabka. A tojást kisebb lángon főzzük, akkor a sárgája megtartja a szép színét, ha nagy lángon forraljuk, akkor a széle olyan kékes-zöld lesz. Felaprítottam a petrezselyemzöldet, a fokhagymát. Egy kis chili paprikát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A páchoz valókat összekevertem és beleraktam az egész tojásokat. A lezárt üveget egy éjszakára a hűtőben pihentettem. A kevéske cukor és a chili paprika radikálisan jobb irányba változtatja a pácolt tojások íz világát!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)