Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Füstölt tojás

Nyomtatóbarát változat!
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál szezámolaj 900 0 99.5 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A keményre főzött tojást megtisztítjuk. A hozzávalókkal és annyi vízzel, hogy ellepje leöntjük. 3 órát pihentetjük, majd lecsepegtetjük. Fél napot száradni hagyjuk, és fél napig füstöljük.
20 db fürjtojás (vagy 10 tyúktojás)
egy nagy csokor friss petrezselyemzöld (250 ml) aprítva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál balzsamecet vagy ecet, bármilyen lehet (de nem almaecet)
130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát)
1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni)
4 evőkanál paradicsompüré (vagy fűszerezett sűrített paradicsom, vagy ketchup)
(6-10 db szardella filé aprítva)
só (abban az esetben, ha nem teszünk bele szardellát)
1 kisebb chili paprika, mag nélkül
fél literes üvegedény

A tojásokat megfőztem, hideg vizet engedtem rá, 15 perc múlva megpucoltam. Leöblítettem, hogy ne maradjon rajta héja darabka. A tojást kisebb lángon főzzük, akkor a sárgája megtartja a szép színét, ha nagy lángon forraljuk, akkor a széle olyan kékes-zöld lesz. Felaprítottam a petrezselyemzöldet, a fokhagymát. Egy kis chili paprikát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A páchoz valókat összekevertem és beleraktam az egész tojásokat. A lezárt üveget egy éjszakára a hűtőben pihentettem. A kevéske cukor és a chili paprika radikálisan jobb irányba változtatja a pácolt tojások íz világát!

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)