Füstölt tojás (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 0 perc A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Hústalan feltétek Cimkék: Előételek, Saláták, Főétel mellé, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Tojás Hozzávalók 4 személyre:
A keményre főzött tojást megtisztítjuk. A hozzávalókkal és annyi vízzel, hogy ellepje leöntjük. 3 órát pihentetjük, majd lecsepegtetjük. Fél napot száradni hagyjuk, és fél napig füstöljük. 20 db fürjtojás (vagy 10 tyúktojás) egy nagy csokor friss petrezselyemzöld (250 ml) aprítva 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva 2 evőkanál balzsamecet vagy ecet, bármilyen lehet (de nem almaecet) 130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát) 1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni) 4 evőkanál paradicsompüré (vagy fűszerezett sűrített paradicsom, vagy ketchup) (6-10 db szardella filé aprítva) só (abban az esetben, ha nem teszünk bele szardellát) 1 kisebb chili paprika, mag nélkül fél literes üvegedény A tojásokat megfőztem, hideg vizet engedtem rá, 15 perc múlva megpucoltam. Leöblítettem, hogy ne maradjon rajta héja darabka. A tojást kisebb lángon főzzük, akkor a sárgája megtartja a szép színét, ha nagy lángon forraljuk, akkor a széle olyan kékes-zöld lesz. Felaprítottam a petrezselyemzöldet, a fokhagymát. Egy kis chili paprikát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A páchoz valókat összekevertem és beleraktam az egész tojásokat. A lezárt üveget egy éjszakára a hűtőben pihentettem. A kevéske cukor és a chili paprika radikálisan jobb irányba változtatja a pácolt tojások íz világát! | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||