Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Palócos húsgombócleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Palócos húsgombócleves
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
30 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
40 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
igény szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsgombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palócos húsgombócleves
A zöldbabot és a burgonyát annyi vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzzük. Mindkettőt leszűrjük, de a főzőlevet félretesszük. Az felforrósított olajban az almareszelőn lereszelt hagymákat és a felkarikázott répaféléket átpirítjuk. Felöntjük, a bő liternyire kiegészített főzőlével, majd a fűszereket hozzáadva, negyed órát főzzük. Beledobjuk a húsgombócokat és ismét negyed órát főzzük. Hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát, összeforraljuk, majd behabarjuk a finomra vágott kaporral és a liszttel elkevert tejföllel. Citromlével pikánsra ízesítjük.
Forrón, friss kenyeret, tejfölt és csípőset adva mellé tálaljuk.

Húsgombóc
A felforrósított olajban megpároljuk a reszelt hagymát, ha elkészült, a lángot eloltjuk és belekeverjük a zúzott fokhagymát és a paprikát. Ha kihűlt összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal. a zsemlemorzsával és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Diónyi gombócokat formálunk és a csendes forrásban lévő levesben 20 percig főzzük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)