Palócos húsgombócleves (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Atti A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Palócos húsgombócleves
Húsgombóc
Palócos húsgombócleves A zöldbabot és a burgonyát annyi vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzzük. Mindkettőt leszűrjük, de a főzőlevet félretesszük. Az felforrósított olajban az almareszelőn lereszelt hagymákat és a felkarikázott répaféléket átpirítjuk. Felöntjük, a bő liternyire kiegészített főzőlével, majd a fűszereket hozzáadva, negyed órát főzzük. Beledobjuk a húsgombócokat és ismét negyed órát főzzük. Hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát, összeforraljuk, majd behabarjuk a finomra vágott kaporral és a liszttel elkevert tejföllel. Citromlével pikánsra ízesítjük. Forrón, friss kenyeret, tejfölt és csípőset adva mellé tálaljuk. Húsgombóc A felforrósított olajban megpároljuk a reszelt hagymát, ha elkészült, a lángot eloltjuk és belekeverjük a zúzott fokhagymát és a paprikát. Ha kihűlt összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal. a zsemlemorzsával és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Diónyi gombócokat formálunk és a csendes forrásban lévő levesben 20 percig főzzük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||