Pelmenyi
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
40 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
40 dkg
sertéshús közepes zsírtartalmú |
288 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
68 |
40 dkg
marhahús közepes zsírtartalmú |
205 |
19 |
14 |
0.6 |
0 |
75 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
ecet (20%-os) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztből, a tojásból, némi sóval, kevés víz hozzáadásával tésztát gyúrunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk és kanálnyi tölteléket teszünk bele. A tészta szélét ujjunkkal megvizezzük és félbe hajtjuk, a szélét gondosan nyomjuk össze. A töltelékhez a kétféle húst és a hagymát kétszer daráljuk le, egyéb fűszer nem kell bele. Forrásban lévő, sós vízbe tesszük a tésztát és néhányszor átkeverve, addig főzzük, amíg a felszínre nem jön.
Olvasztott vajjal, tejföllel, ízlés szerint ecettel megcsöpögtetve kínáljuk.
Érdemes többet készíteni, mert jól tűri a mélyhűtést.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)