Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mézeskalács (Gabi féle)

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Hideg téli napokra, Buli, Advent, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1.5 evőkanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
5 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A mézet, cukrot, vajat összemelegítjük, de nem forraljuk. A lisztet, szódabikarbónát, tojásokat kenyérsütőgépbe tesszük és hozzáadjuk a mézes keveréket. A gép nagyon szép, sima tésztát dagaszt belőle. Ha kész, lisztezett deszkán gyúrjuk át (egy kevés lisztet még felvesz, de ne adjunk hozzá sokat, mert nagyon kemény lesz és nem lehet szépre nyújtani), csomagoljuk fóliába vagy egy zacskóba a tésztát. Hagyjuk hideg helyen pihenni, legalább egy éjszakát, de én egy hétig nem értem rá kisütni és semmi baja nem lett. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez nagyon sok tészta nyugodtan tegye felét fagyasztóba jövőre.
Pihentetés után hagyjuk néhány órát szobahőmérsékleten és gyúrjuk át kézzel. Nagyon keménynek fog tűnni, de nem lesz nehéz kinyújtani. Aránylag vékonyra kell nyújtani, kb 3-4 mm-re. Szaggassunk belőle formákat, kenjük meg tojásfehérjével és előmelegített sütőben (kb. 150 fokon, légkeveréssel!, 6-8 perc alatt) süssük szép aranybarnára. Ha kihűlt, díszítsük kedvünk szerint.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)