Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Dédi hájas sütije

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Adventi receptverseny, Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20-25 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 evőkanál ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 csapott evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csapott evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
60 dkg háj ? ? ? ? ? ?
1.15 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg szilvalekvár 227 1.3 0 54 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hájat, 2 óráig, hideg vízben áztatjuk, megtöröljük, lehúzzuk a hártyáját, daraboljuk és daráljuk. 50 dkg hájat kb. 15 dkg liszttel összegyúrunk és 20 percre hűtőbe tesszük, hogy nyújtható legyen.
Az egy kg szitált lisztbe 10 dkg hájat beledolgozunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is: 1 ek sót, 1ek cukrot, 2dl tejfölt, 2 tojássárgáját, ecetet és kb 8 dl langyos vizet. A tésztát jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz. Ezután 20 percig hideg helyen pihentetjük.
A nyújtás előtt lelapítjuk a tésztát és finoman kinyújtjuk hogy kb 0,5 cm vékonyságú legyen. Elővesszük a lisztes hájat a hűtőből, kis adagonként kinyújtjuk és beterítjük vele az előzőleg kinyújtott tésztát. Ezután 4 rétegbe hajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük kb 20 percig. Utána még háromszor hajtogatjuk, de akkor már csak 3 rétegben. Minden hajtogatás után 20 percig hideg helyen pihentetni kell!
Az utolsó pihentetés után a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és meleg késsel 6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kivágott darabokra kevés diós tölteléket teszünk (a diós töltelékhez: cukor, reszelt citromhéj, kicsi tej vagy víz (annyi hogy összeálljon)) és háromszög alakúra hajtjuk. Így készül a „párnacsücsök” forma.
A „kosárka” formákhoz két pogácsaszaggatót (egy egészen kicsit és egy nagyot) használunk. A két kivágott formát vízzel „ragasztjuk” egymáshoz, a lekvárt sütés után tesszük bele a „kosárkákba”.
Sütés előtt 20 percig a tepsiben pihentetni kell (hideg helyen).
Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)