Dédi hájas sütije
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 20-25 dkg				
		dió | 654 | 18.6 | 57 | 11.7 | 7.5 | 0 | 
				
						
					| 1 evőkanál				
		ecet (20%-os) | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1 csapott evőkanál				
		cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 
				
						
					| 1 csapott evőkanál				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 2 dl				
		tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 | 
				
						
					| 2 db				
		tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 | 
				
						
					| 60 dkg				
		háj | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1.15 kg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
						
					| 15 dkg				
		szilvalekvár | 227 | 1.3 | 0 | 54 | 0 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			A hájat, 2 óráig, hideg vízben áztatjuk, megtöröljük, lehúzzuk a hártyáját, daraboljuk és daráljuk. 50 dkg hájat kb. 15 dkg liszttel összegyúrunk és 20 percre hűtőbe tesszük, hogy nyújtható legyen.
Az egy kg szitált lisztbe 10 dkg hájat beledolgozunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is: 1 ek sót, 1ek cukrot, 2dl tejfölt, 2 tojássárgáját, ecetet és kb 8 dl langyos vizet. A tésztát jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz. Ezután 20 percig hideg helyen pihentetjük.
A nyújtás előtt lelapítjuk a tésztát és finoman kinyújtjuk hogy kb 0,5 cm vékonyságú legyen. Elővesszük a lisztes hájat a hűtőből, kis adagonként kinyújtjuk és beterítjük vele az előzőleg kinyújtott tésztát. Ezután 4 rétegbe hajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük kb 20 percig. Utána még háromszor hajtogatjuk, de akkor már csak 3 rétegben. Minden hajtogatás után 20 percig hideg helyen pihentetni kell!
Az utolsó pihentetés után a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és meleg késsel 6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kivágott darabokra kevés diós tölteléket teszünk (a diós töltelékhez: cukor, reszelt citromhéj, kicsi tej vagy víz (annyi hogy összeálljon)) és háromszög alakúra hajtjuk. Így készül a „párnacsücsök” forma.
A „kosárka” formákhoz két pogácsaszaggatót (egy egészen kicsit és egy nagyot) használunk. A két kivágott formát vízzel „ragasztjuk” egymáshoz, a lekvárt sütés után tesszük bele a „kosárkákba”.
Sütés előtt 20 percig a tepsiben pihentetni kell (hideg helyen).
Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)