Görög dolma
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
			Görög dolma				
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					|  igény szerint				
		szölő levél					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 15 dkg				
		rizs					 | 
					352 | 
					8 | 
					0.3 | 
					77.5 | 
					1.4 | 
					0 | 
				
				
						
					3 fej				
		vöröshagyma  					 | 
					40 | 
					1.2 | 
					0.1 | 
					8.3 | 
					3.1 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 csokor				
		petrezselyemzöld					 | 
					61 | 
					4.4 | 
					0.4 | 
					9.8 | 
					4.3 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 csokor				
		mentalevél					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 evőkanál				
		citromlé					 | 
					18 | 
					0.2 | 
					0 | 
					3.1 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 dl				
		olívaolaj					 | 
					901 | 
					0 | 
					99.6 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		bors					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás				
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 1 db				
		tojás					 | 
					66 | 
					5.4 | 
					4.8 | 
					0.3 | 
					0 | 
					274 | 
				
				
						
					| 4 evőkanál				
		citromlé					 | 
					18 | 
					0.2 | 
					0 | 
					3.1 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			
Görög dolma
A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk, hogy könnyebben tölthetőek legyenek. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjön fel. 30-40 percig, fedő alatt,  lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni. 
Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál avgolemono mártással tálaljuk.
Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
A tojást szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverjük a sárgáját. A citromlét hozzáadjuk. A tojáskeveréket kézimixerrel keverjük és apránként teszünk hozzá némi vizet. 
A mártásnak sűrűnek kell lennie. 
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)